fredag 24 juli 2009

Grand slam i Kirunafjällen.

Jag med Röding 1050gr
Då var man precis hemkommen från en sejour i Kirunafjällen, en väldigt lyckad resa skulle det visa sig. Nedan kommer en resumé dag för dag.

Första dagen: Efter en ganska lång men effektiv resa med flyg, taxi & helikopter var vi så äntligen till fjälls, Emilsson höll dock på att skita ner sig under helikopterresan men det ordnade sig. På väg till den tänkta lägerplatsen ser vi en skaplig Röding simma förbi i vattnet, klackarna i taket direkt, suget minskar ju inte av detta precis. Ganska snart är vi igång och Rödingen är inte sen att stiga till våra flytande kreationer. Vi bekantar oss med sjön och lyckas redan första kvällen dra på ett knippe Rödingar. Ovan Röding föll för en Klinkhammer.

Andra dagen: När vi vaknar möts vi av ett lite kallare och blåsigare fjällklimat än dagen innan. Vi bestämmer oss för att pröva en närliggande sjö och dess utlopp. Det är svårfiskat pga blåsten men vi lyckas få ett gäng Öringar men inga av det större slaget.


Vacker vy över utloppet ur sjön
Tredje dagen: Vi väcks klockan 07.00 av att en helikopter flyger lågt över vårt tält och landar på andra sidan sjön - skit också. Efter att samma helikopter landat tre gånger med ca 15 min mellanrum och släppt av totalt 9 pers tänker vi att resan och framförallt fisket i sjön är slut. Men det visar sig senare vara det trevliga sällskapet från http://www.klinkhammers.se/ vi talas vid ett antal gånger de närmsta dagarna och ut byter tips och idéer. Nåväl snabbt ur tältet även denna morgon och det visar sig vara en solig och hyfsat lugn dag. Rödingarna stiger underbart till våra torrflugor och det blir två snabba rödingar på två kast innan frukost!! Riktigt fina fiskar runt kilot som snabbt får friheten åter. Bra start på dagen.
Vacker täckning
Efter frukost fortsätter torrflugefisket i sjön med ett lyckat resultat, Lucas tar en fin fisk på 1,1 Kg och jag lyckas ta en pjäs på 1,3 Kg för att sedan tappa en bra mycket större fisk efter en lång kamp. Jag blir förbannad och drar iväg ett gäng ramsor med fula ord. Emilsson fångar strax efter sitt livs första Röding, glädjen är total. Han är inte lika road när han sedan lyckas dra in en fluga med hullingen i kinden - Lucas agerar doktor och får ut kroken efter en mindre operation. Den blåsiga kvällen utnyttjas till en topptur, 1040 möh, och väldigt fin utsikt.

Fjärde dagen: Vädret är väldigt blåsigt och mulet, vi bestämmer oss för ett sjösystem som skall innehålla Öring. Efter nån timmes vandring är vi framme och det visar sig finnas gott om Öring. Vi fiskar lite drygt en timme och lyckas få 7 öringar med en topp på 1Kg tagen av skrivande man.
Mycket vackra Öringar i dessa sjöar!
OBS!!!! Forts. följer på nästa inlägg.

6 kommentarer:

 1. ojoj riktigt fina bilder :) Var någonstans var du i kiruna och fiska?

  SvaraRadera
 2. Hallå Jarkko!

  Vi flyger med helikoptern från Nikkaluokta ca 4-5 mil rakt ut på fjället, där finns det en väldans massa sjöar,tjärnar & jokkar att fiska av! Har du varit till fjälls själv nån gång?

  //Andreas

  SvaraRadera
 3. Hej Andreas,

  Nu är man hemmkommen och hyfsat civilicerad. Kul att träffa er däruppe och grattis till den magnifika avslutningen!!!

  Bilder för vår del kommer på hemsidan så småningom. Ha det gott så länge.

  Stefan Kaasalainen/ordföra'n/sandåskungen/mannen med mössan...egenkärt barn har många namn

  SvaraRadera
 4. Hallå Stefan,

  Alltid skönt att komma hem men det är bra gött att vara till fjälls, man längtar nästan omgående tillbaka.
  Avslutningen kunde inte bli bättre om man säger så, det blir svårt att höja sitt PB på "Fjällröding" nu!

  Ha det!!
  // Andreas

  SvaraRadera
 5. Håller med dig, men i år har jag faktiskt en hösttur att se fram emot, Sandås o harrfiske i september, så längtan behöver inte bli så lång.

  /Stefan

  SvaraRadera
 6. Läste om det på "ljugarbänken"....Kul....Hur många är ni som åker, Blir det hela gänget?

  Stefan, Har du nån mailadress?

  //Andreas

  SvaraRadera