fredag 23 juli 2010

Forts. Kirunafjällen 2010 - Vulkansjön

Lucas provar fisket i den lilla jokken.
Fjärde dagen: Lördagsmorgon och finväder. Vi bestämmer oss för en liten utflykt till en jokk i sydlig riktning. Efter promenaden på 5km i bra terräng anländer vi till jokken som ser lovande ut. En snabblunch sen börjar utforskningen. Då det inte vakar nämnvärt eller ingenting alls, trots finvädret, blir det nymffiske för min del. Det kommer upp en del harrar samt ett gäng mindre öringar. Alla får fisk innan vi beger oss hemåt igen.
Kvällen ser ut att bli lugn, det mojnar rejält och förhoppningarna tänds igen. Vi brassar middag och förbereder oss för kvällsfisket. Framåt 9-tiden drar jakten igång men det är inte riktigt samma drag och aktivitet i vattnet som kvällen innan. Emilsson och jag tar vänster varvet medans Lucas går åt motsatt håll. Redan i hemmaviken ser vi hur 3 harrar går och tuggar inom kastavstånd. En 40cm harr faller omgående för en streaking caddis. Efter den fina starten intar jag och Emilsson min udde från igår kväll. Som sagt, inte samma aktivitet som kvällen innan men då och då närmar sig fisken land och avslöjar sig i långa vakremsor. Spännande så det förslår. Emilsson kniper en 40cm klassen. Helt väntat och utan förvarning smäller det sen bokstavligen på min streaking caddis. En stor fisk har tagit flugan. Det segar mest och är tungt. Förstår att det handlar om en harr. En jätteharr med ett rejält ryggsegel kommer glidande. Landningen går bra. Rekordharr på 52cm & 1,35 Kg. Den är riktigt trött när den sakta glider tillbaks i sjön. Härlig avslutning på kvällen. Lucas lyckas även han nypa en skaplig harr på andra sidan sjön.
52cm - Storharr
Femte dagen: Det regnar och blåser fruktansvärt mycket hela natten och fortsätter att göra så hela dagen. Vinden ligger nog på en 25m/s i byarna. Ett under att tältet står pall. Underbara tält de gör Hilleberg :-). Vi förblir liggande i tältet hela dagen förutom då vi behöver rastas eller hämta vatten. Vi lyckas med nöd och näppe brassa lite mat vi 16.30 innan vi återvänder till tältet. Dessa dagar tar på psyket kan man väl säga. Nåväl, vi läser tidningar, böcker, spelar kort och sover om vart annat. I kortspelet blir Lucas och jag överkörda av Emilsson, han spelar skjortan av oss helt enkelt, han fuskar väl som vanligt.
Trött Lucas

1,8 Kg skönprickig öring
Sjätte dagen: Pissväder återigen, vi börjar kunna det här nu. Det regnar och blåser västkust-gäss på den lilla sjön. Flugfiske är uteslutet Vi bestämmer oss för att lufta spinnspöna!?! Inte roligt men vad gör man? Vill inte ligga i tältet en dag till. In med hullingarna och av med en av krokarna så blir det lite skonsammare för fisken i alla fall. Busväder brukar ju vara öringväder, så även idag skall det visa sig. Lucas och jag bestämmer oss för att köra sjön runt medans Emilsson håller sig oväders säkert avstånd från tältet ;-). Det hugger lite då o då och vi landar en del fisk. Jag tar en fin öring strax över kilot innan jag tappar en bra mycket bättre Röding. Blir riktigt förbannad faktiskt, den hade jag nypt med flugspöt. Efter detta drar jag på ett riktigt kraftpaket till Öring som bjuder på en rejäl åktur. Sicken vacker fisk. Den väger 1,8 Kg och får lugnt friheten åter efter ett par snabba foton. Lucas passar på att ta en öring på samma plats, även denna en riktigt fin fisk en bit över kilot. Det osar storfisk i busvädret.
Så får vi höra Emilsson som börjar tjoa och föra ett väldans liv på andra sidan sjön. Han kämpar på med finare fisk en stund innan den ger sig. Utan kamera, våg eller måttband han ett mått på sitt spö. 62cm skall det visa sig. Undra vad den kan ha vägt? Rekordfisken (?) går tillbaka utan foto eller andra bevis. Surt sa räven och Emilsson!
Efter detta händer inte så mycket förutom den ständiga väntan på finvädret. Men icke. Lågtrycket vinner återigen kampen.
-
Hemresedagen: Natten/morgonen förbli blåsig och det blir inget mer fiske för denna gången. Helikoptern kommer på utsatt tid och hemfärden till Göteborg är efterlängtad och går enligt planerna!
Blåsigt även för tärnan....
Vi summerar in en vecka med ostadigt och mycket blåsigt väder. Inte vad vi hade hoppats på men så är det i fjällen. Fiskemässigt så får det dock godkännt pga alla storfiskar som kom upp!
Starkaste minnet blir de lugna kvällarna med det fina sjöflugfisket - Helt underbart!
Kirunafjällen - Vi ses förhoppningvis nästa år igen.

5 kommentarer:

 1. Verkar varit en härlig sett till storleken på fiskarna men sämre vad gäller väder vind.
  Tack för man fick följa med på resan Andreas

  SvaraRadera
 2. Helt klart var det så Jörgen, Hade man fått välja så är det ju vindstilla förjämnan då det vankas torrflugefiske :-), Nackdelen är ju då förtsås att myggen tycker likadant....

  Kul att du gillade resebloggandet!

  //Andreas

  SvaraRadera
 3. Dag 5 verkar ha varit en tung historia milt sagt. O så en som fuskar oxå, hujedamej ;)

  SvaraRadera
 4. Ha ha, som om inte du fuskade ngt herr Larsson ;-) Trist med vädret, men ni verkar nöjda ändå.

  Petra

  SvaraRadera
 5. Precis, det är för djävligt när gubbarna fuskar i kortspelet. Själv e man ju ärlig rakt igenom :-)

  Petra, du skall stå på min sida å inte herr Emilssons!

  //Andreas

  SvaraRadera