fredag 23 juli 2010

Kirunafjällen 2010 - Vulkansjön

Fin inramning av sjön.
I Tisdags kom vi hem ifrån årets Kiruna äventyr Lucas, Mattias och jag. Här nedan följer en dag för dag berättelse.
-
Ankomstdagen: Klockan ringer vid 6-snåret och man är snabbt ur sängen, spänd av förväntan över vad som komma skall. Allt är packat och man vill bara komma iväg. Efter biltransport till Landvetter, två snabba SAS-flygningar och helikopter transport så står man äntligen där på fjället igen - ett års väntan är över.
Vädret vi möts av är väl sådär kan man säga, mulet och förhållandevis mycket vind som dessutom tilltar under kvällen och omöjliggör flugfisket.
Emilsson hämtar andan efter en brant stigning.
Andra dagen: Första natten i tältet är avklarad och det är en nästintill klarblå himmel som visar upp sig när vi kliver ur tältet. Vinden ligger dock fortfarande på över sjön. Efter frukost bestämmer vi oss för att testa en närliggande Harr & Öring jokk. En promenad på dryga 4km tar vid. Väl framme vakar Harren för fullt i selen. Torrflugarna skall luftas. Vi märker ganska snabbt att fisken är selektiv på små nattsländor. "Nattisar" i storlek 14-18 fungerar bra.
Vi får alla tre ett knippe fina Harrar i spannet 35-50cm, samt ett gäng mindre öringar.
Den blåsiga kvällen tillbringas vid "hemmasjön" där Lucas drar på en finare öring, strax över kilot. Vi behåller öringen som blir foliegrillad över brasan. Fin avslutning på dagen. Nattfiske är inte att tänka på så vi kryper ner tidigt i slummerstrutarna.

Lucas å öringen....
Tredje dagen: Det har nu blivit Fredagsmorgon och den nitiska vinden ligger fortfarande kvar över området och regnet hänger i luften. Vi håller oss i närområdet.
Jag testar en liten jokk som rinner från våran sjö, den ser mer lovande ut än vad den i själva verket är.
Lucas möter upp mig där den lilla jokken rinner ut i en annan sjö. Han lurar upp en hyfsad öring på ett guldribbat haröra. Regnet kommer och jag vänder tillbaks till hemmasjön. Vinden piskar över sjön, med en svart streamertafsen tappar jag en mindre Röding innan jag lyckas lura en grann öring. Riktigt vackra och välbyggda öringar i sjön, silvriga som havsöringar och något blåskimmrande.
Efter middagen stabiliseras sig vädret en aning, det mojnar och förhoppningen om en lugn kväll infinner sig. Snart ligger hela sjön blank och de första vakringarna låter inte vänta på sig.
Nu blir det fart i tattarlägret! Vi ser en del små nattsländor som fisken visar intresse för. Jag intar en udde och flugan för kvällen blir en E-12:a i storlek 14. En del fisk börjar nu uppehålla sig närmare land och inom kastavstånd. Det dröjer inte länge förrän den första Harren nyper min fluga. En riktigt tjock och kraftig fisk på 46cm. Aktiviteten tilltar och det vakar riktigt mycket, oftast en bra bit ut. Men titt som tätt kommer det in en annan fisk inom kastavstånd och då är man beredd. Jäkligt spännande fiske. Jag tar en riktigt fin serie Harrar (46, 48, 48 & 50cm) innan det avtar. Sjöflugfiske när det är som bäst, Kanonkul. På väg tillbaks till lägret får jag syn på en fisk som går och vakar längs kanten längst in i en vik. Jag kan inte låta bli att kasta på fisken. Harren faller pladask för imitationen och ännu en välmatad fisk får friheten åter efter en kort men intensiv kamp. Sicken kväll, eller natt kanske man skall säga, klockan har hunnit bli 2. Man tappar liksom tiden under sådana här fiskepass. En mystisk dimma lägger sig över sjön och detta får bli vår sortie!
Tjock och bred sjöharr - 48cm
En härlig syn..........

2 kommentarer:

 1. Verkar som att det är vindens år i år. Blåst verkar förfölja fler än mig ;) Ser ut som en fin plats ni var på iaf och fina fiskar oxå.

  Tattarläger Verkar vara ett uttryck som är fult etablerat i flugfiskekrettsar.=D

  SvaraRadera
 2. Vinden kan förstöra det mesta för oss flugfiskare, 2 av 6 kvällar lugna.....inte helt fel i alla fall! Men det kan ju alltid bli bättre.

  Härligt med tattarläger :-)

  //Andreas

  SvaraRadera