måndag 25 oktober 2010

Tiveden Flyfish - Strömsträckan

 Regnbågsdrill
Då var man nyss hemkommen från helgens äventyr i skogarna hos Andreas och Tiveden Flyfish.
Här nedan kommer en resumé från dagarna och dess bravader.
Fredagen: Fiskesugen och förväntansfull som man var, ville man bara att klockan skulle ticka på så att vi kunde komma iväg från jobbet och påbörja resa mot Tividen! Peter och jag hade rejäl resfeber redan vid lunch, Volvo får ursäkta men denna dag hade vi annat att tänka på :-)
Resan startar hemifrån vid 7-snåret, efter diverse stopp på vägen är vi hemma hos Andreas strax efter klockan 22. Från början var det tänkt att vi skulle tälta men Andreas och hans sambo Malin erbjuder oss sovplatser i deras hus. Med tanke på tempen och snötäcket utanför så antar vi erbjudandet :-)
Vi sitter och drar fiskehistorier och dricker vin en bra stund, tapto går inte förän 1:30 på natten. Lite smårund under fötterna nalkar en skön säng.

Lördagen: Klockan ringer alldeles för tidigt på morgonen, 3 sega och trötta göteborgsgubbar masar sig ner i köket och intar en välbehövlig frukost. "Strömsträcke-guiden" Daniel dyker upp hemma hos Andreas och något försenade ger vi oss iväg mot strömsträckan. Vädret för stunden är mulet, vindstilla och +4 grader.
Väl framme tar ivern över. Vi rasslar ihop utrustningen och beger oss mot strömmen. Vi möts av en förhållandevis lugn strömsträcka med inslag av ett par mindre forsar, lugnstryk, strömnackar blandat med storsten. En mycket vacker å.
Vi får lite tips av Daniel som placerar ut oss strategiskt. Peter drar omgående på en Regnbåge, under tiden som han drillar, drar även jag på en rejäl Regnbåge. Precis när Peter returnerat sin båge drar också Lucas på en, medans jag fortfarande kämpar på med min. Mycket nära en trippeldrill alltså! Helt underbar start.
Min Regnbåge som Daniel uppskattar en bra bit över 2-kilos sträcket gör ett par fina rusningar, den snor hela fluglinan två gånger om! Väl dags för landning kliver den dock av. Inte det roligaste av slutet men vilken härlig fight!
Vi utforskar strömsträckan nedströms och den ena fina fiskeplatsen avlöser den andra. Fisken har verkligen hittat sina ståndplatser och uppehåller sig uppströms storstenar, längs djupkanter och där strömmen mynnar ut i lugnflyt. En riktig trevlig flugfiskesträcka!
Det går lite "troll" i mitt fiske dock. Efter 4 tappade och ytterligare 3 kontakter lyckas jag till sist landa en valmatad höstbåge i kanonkondition. Äntligen! Innan lunch har vi alla fått fisk och är riktigt nöjda.
Vadning i det kyliga vattnet
Efter den välbehövliga lunchen börjar vi fisket uppströms för att sedan åter vända nedåt.
Peter drar omgående 2 bågar. Jag får snabbt revansch efter förmiddagens missar. Jag lurar 5 bågar på kort tid och landar 4 utav dem. Bra drag i strömmen och riktigt roligt fiske!
Alla fiskarna tar på svarta/mörka, förtyngda nymfer. Favoriten blir ett nytt mönster som Andreas knåpat ihop! Mer om den kommer säkert på Andreas blogg i framtiden.
Innan mörkret faller på testar jag återigen en plats uppströms parkeringen. På denna plats smalnar ån av och bildar en liten nacke där strömmen tilltar för återigen mynna ut i ett lugnflyt. Min tanke är att de säkert placerat sig en båge i slutet av strömmen nu när mörkret börjar falla på!
Och mycket riktigt smäller det på efter ett par kast. Härliga tunga knyckar och en omedelbar snabb rusning vittnar om en grövre fisk. Jag följer fisken gåendes 20 meter längs ån för att vinna lite mark. Drillen går bra och jag kan landa en mycket vacker Regnbåge kring 2-kilos sträcket. Skön avslutning på en mycket lyckad dag! Lucas, Peter och jag summerar in hela 17 landade Regnbågar och ett helt gäng tappade samt otaliga kontakter. Lägg där till Guide-Daniels fiskar! Vad säger man: En sån dag!!!!

För att förgylla den redan lyckade fiskedagen fixar Malin en mycket god Taco-middag på kvällen.
Vi fortsätter med lite fiskehistorier, öl, flugbindning och slappande framför tv:n. Om det var skönt att krypa till sängs i Fredags var det underbart nu! När jag ligger i sängen och försöker reflektera över dagens händelser återgår tankarna hela tiden till morgonens tappade vackra storbåge! Hoppas på revansch imorgon!

Söndagen: När vi vaknar är det +2 och regnet smattrar på rutorna, vi inser ganska snabbt att det blir tufft idag! Vattnet har stigit nån decimeter och det snöar stundtals. Vi märker omgående att fisken inte riktigt är med på noterna och de står inte på samma platser som igår! Blöta och frusna kämpar vi på fram till lunch. Innan vi ger upp så har alla fått fisk och Guide-Daniel visar var skåpet skall stå med två fina fiskar!

Vi ber att återigen få tacka Andreas och Tiveden Flyfish för en mycket trevlig helg.
Tack även till Guide-Daniel som härdade ut med oss Göteborgare!
Det största tacket bör dock gå till Andreas sambo Malin som tog emot oss i sitt hem och fixade middag på Lördagskvällen!

4 kommentarer:

 1. Verkar vara ett kanonställe Andreas har fått till där nere...eller ja uppe för dig. Vi pratade ju om att träffas nån gång. Tiveden skulle vara ett bra alternativ såvida det öppnar för almenheten, för det har det väl inte gjort än?

  SvaraRadera
 2. Hallå Mattias,

  Kan intyga att det är ett kanonställe!
  Tiveden Flyfish kan mycket väl vara ett bra ställe att träffas på! Man tex kan köra ett upplägg med sjöfiske ena dagen för att sedan testa strömsträckan nästa!

  Kan bara tänka mig hur det är på denna sträcka när det börjar kläcka stora dagsländor....

  Fisket kommer att öppna för allmänheten någon gång i mitten av April....mer om detta kan Andreas J! Infon kommer att släppas inom kort på hans blogg & hemsida!

  //Andreas

  SvaraRadera
 3. Man tackar för det positiva omdömet Andreas :-)..o jag tycker absolut att det låter som ett kanonupplägg :-))
  Insektslivet på strömsträckan är gediget med mkt danica! I sjöarna finns det tyvärr ingen vulgata..än..men allt annat som hör till finns..bla phryganea grandis, dammslända, vasslända, sävslända etc..:-))..

  // Andreas J

  SvaraRadera
 4. Låter mycket behagligt det där. Hoppas man får komma dit till försommaren. Danican kläcker den omkring andra veckan i juni månne. Vulgatan drar igång i örebrotrakten då iaf

  SvaraRadera