onsdag 11 juli 2012

Ute i sommarnatten igen!

Med en lånad liten elmotor på båten gav vi oss iväg ut i sommarnatten, Lucas och jag. Vi kom inte långt förrän 3 unga tjejer körde upp jämsides och frågade om vi hade problem. Vi fick förklarat läget med den trasiga motorn och fortsatte vår färd med den tysta elmotorn. Kan tro att det såg konstigt ut med två gubbar i en liten båt på det stora havet som knappt rörde sig framåt. Jaja, det gick inte fort men vi slapp ju ro i alla fall.

Läget för kvällen såg ganska lovande ut med ljumma sydostliga vindar på några få sekundmeter. Vi hoppades givetvis att det skulle avta helt men så blev icke fallet vilket försvårade och förmodligen försämrade det hela en aning. Återigen, jag vill ha det kav lugnt på natten, då det blir så mycket enklare att lokalisera fisken och placera ytskraparen perfekt.
Öringen är på plats, det får vi ganska omgående bekräftat för oss då vi ser ett par kraftigare men sporadiska vak.
Efter lite vakspan öppnar Lucas kvällen med en öring strax över måttet tagen på en ytligt fiskad räka. Bra drag på den öringen som får återhämta sig i håven en tag innan den får simma tillbaka.
Efter detta är det dödläge. Lucas somnar på en klippa och jag går runt och spanar lite bland kobbarna, ivrigt spanandes efter vak. En hel del sommarmask är i farten men också stora mängder med räkor.
När jag kommer tillbaka till den sovande Lucas ser jag hur minst 3 öringar går och vakar inne på det grunda vattnet.
Äntligen är de igång! Lucas vaknar med ett "Herre djävlar" när en öring smäller på min ytskrapare med ett jätteplask på bara några meters avstånd. Öringen sätter av med en lång tung rusning, visar sig i ett högt hopp och drar runt lite innan den kliver av. Det var ingen jättefisk men väl en fisk över måttet som jag gärna landat och tittat på ett tag.
Det är fler öringar som vakar så det är bara att dra ut ytskraparen igen. Efter ett par kast sitter nästa öring, bra fart även på denna fisk. Denna gång går det bättre och jag kan landa en fet och fin öring på 50cm som även den får friheten åter efter lite vila i håven.
Jag har siktet inställt på den öring som verkar "störst" inne på det grunda vattnet. Det ser i alla fall så ut på vaken då den flyttar riktigt mycket vatten, känns biffig liksom. Ett par kast i öringens riktning men den tar inte och jag ser inte den vaka mer för den delen heller.

Lucas landar en öring under måttet och jag lyckas tappa två öringar innan allt blir lugnt igen. En intensiv halvtimme är allt som behövs ibland för att det skall bli ett fantastiskt roligt fiske.
Synd på de tappade fiskarna men annars var det återigen en spännande sommarnatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar