torsdag 3 juni 2010

Mayflies och Brunöring

Ephemera Danica
Efter en lång vår med endast havsöring på programmet var det så dags för ett försök på Brunöringen. Hittade en lucka i kalendern på jobbet och drog iväg. I slutet av Maj och en bit in i Juni kläcker de i flugfiskekretsar så eftertraktade Danicorna. Idag var inget undantag. Det var en riktigt rejäl kläckning på gång, såg massvis med sländor bland buskar och trän. Vissa letade sig ut över vattnet och en del fisk började vaka sporadiskt.
När jag satt och spanade på ett ställe såg jag helt plötsligt hur 3 rejäla fiskar börjar vaka samtidigt. Efter en kort "smygtur" hittar jag en bra kastposition och lägger ut min falska Danica mitt bland de riktiga exemplaren. Den hinner knappt landa innan den försvinner i en go virvel. Känner direkt att det handlar om en stor fisk, tunga knyckar och trugande följer. Inga rusningar.
Drillningen blir en aning dramatiskt då fisken kör fast i en gren. Med lite tur går fisken fri och håvningen går bra. Sicken pjäs. Otroligt vacker fisk. 2680gr i håven. Några snabba foton innan den går tillbaka! Dagen e räddad med god marginal.
Mycket vacker - kanske mitt livs fisk?
Träffar ett par andra goa gubbar som också de fått några öringar tidigare under dagen. Vi bekantar oss med lite fiskesnack sen fortsätter sökandet efter öringen. Fisken kommer inte riktigt igång, det är mest sporadiska vak lite här och där. Vi ser inga mönster eller rutter som öringen annars brukar ha. Jag bommar två fiskar innan jag bevittnar när en av killarna lurar och landar en fin fisk i 2-kilos klassen. Efter detta dör det ut och en lång färd hem tar vid.
En väldigt lyckad tur - men inte fulländad ;-)
Klar för håvning.

4 kommentarer:

 1. ja, det är bara att gratulera och bittert ångra att man inte prioriterade bort jobbet och hängde på... bra kämpat.

  SvaraRadera
 2. Tackar Peter,
  Riktigt skönt när man efter ett par timmars sökande efter en vakande fisk som dessutom är möjlig att presentera flugan på ett bra sätt tar på dagens första kast! Att fisken sen är en stadig klump försämrar ju inte scenariot!

  SvaraRadera
 3. Grattis till den grymma fisken, hatten av.

  SvaraRadera
 4. Tack Fiskedåren,
  Skall snart dit igen om förhållandena stämmer, kanske kan man få en chans till på en av de stora?

  //Andreas

  SvaraRadera