fredag 19 augusti 2011

Sensommar öring

 Fin kväll
Igår kväll kom jag äntligen ut på lite havsöringsfiske igen efter ett par veckors uppehåll. Kul att åter få glida fram på havet och leta efter aktiv öring. Vet inte riktigt vad man skall kalla fiskeperioden vi nu befinner oss i, sensommar eller höstfiske? "Sensommarfiske" känns bäst då det fortfarande är Augusti. September månad, då börjar höstfisket!
Vilket fall som helst behöver jag inte leta särskilt länge, redan på 5:e kastet sitter första öringen som tar på riktigt grunt vatten inne i Ålefiskarviken. Bra fart på fisken som direkt visar sig i ett högt hopp innan den trugar ett tag på botten. Fisken håvas och jag bestämmer att den får bli matfisk. Ett silverpaket på 47cm & 1,1 Kg.
Havsörings abstinensen lägger sig och man kan lugnt fiska vidare.
Gött med en bra start!
Silverpaket
På avstånd ser jag ett litet vak i en smal kanal ut ur Ålefiskarviken. Jag ror dit och placerar flugorna, brun Magnus & vit upphängar räka, ungefär där fisken vakat. En snabb dragning men den fastnar inte.
Precis när jag skall kasta igen ser jag ett jätteplask ett tiotal meter bort. Denna öringen sitter och drar iväg med bra fart innan den fastnar i mer och mer "nate" som tynger och saktar ner dess framfart. Öringen är mindre än jag först trott men klarar ändå precis måttet men den får gå tillbaka i havet igen.

Efter detta har jag ett gäng med kontakter och tappar bla två mindre fiskar.
Vid 19.30 dör det ut totalt. Precis som tidigare år brukar det vara bäst fiske tidigt på kvällen så här på sensommaren. Det är min uppfattning i alla fall.
Träffar även på kollegan Lasse Laursen ute på havet som även han hade haft ett par dragningar, vet inte hur det gick sen då han drog ut bland öarna och jag höll mig närmare fastlandet.....Jaja en kort men intesiv huggperiod var det jag fick vara med om denna kväll.

3 kommentarer:

 1. Tja Andreas!
  Behöver lite expertis från västkusten... ska ev. till Gullholmen i början av september. Har du någon koll på hur fisket är där uppe vid denna årstid? Som du vet är vi totalnoviser på havsöringsfisket så all hjälp vi kan få vore fint!

  Daniel, dsflugfiske.se

  SvaraRadera
 2. Hallå Daniel,

  Klart du skall ta med dig spöt om du skall till Gullholmen. Det kan vara riktigt bra öringfiske i September. Jag har faktiskt fisket en hel del runt Gullholmen, med båt då iofs.
  Jag antar att ni inte har tillgång till båt? Har man det finns det oändligt med möjligheter.
  Men i alla fall, Om man utgår från Gullholmen och tar sig över till Härmanön så finns det en fin plats på norra delen som heter "Silleskär" på Eniro, det är som en liten lagun kan man tänka sig. Fortsätter man ner längs Härmanön på östra sidan så är det vadbart/fiskbart på flera ställen med intressanta uddar och rännor. Västra delen av ön är svårare då det oftast blåser och är djupt som tusan. Tar du dig mot fastlandet/Orust så skall du testa Malö strömmar som srundtals är riktigt hett.
  Grönevik har jag också fiskat ett par gånger.

  Jaja, Hela Orust är ett "havsöringseldorado".

  Brun Magnus och ett par upphängarräkor är det enda du behöver i flugväg :-)

  //Andreas

  SvaraRadera
 3. Tack för hjälpen Andreas - verkligen super! Hör av mig om jag har fler frågor (ev. kanske det inte ens blir av men vi får se)...

  SvaraRadera