onsdag 2 maj 2012

Aprils sista dag

Sista dagen i April till ära valde Granstav och jag att ta en tidig morgontur med båten. Helgens väder har väl vart sådär sett från en flugfiskares ögon men vad gör man när abstinensen tar över. Jag tror att vi hade sämsta tänkbara öringväder med svaga ostliga vindar, lågvatten och solsken. Hade jag på förhand spått om fisket hade jag kort sagt "det blir svårfiskat". Och det var förhållandevis trögt, men med båtens hjälp kan man ju dock söka fisken aktivt och man hittar nästan alltid fisk, om än ströfiskar. Den lilla vind som finns skapar alltid vindkanter runt någon udde eller ligger på längs en kustremsa. Platser som blir extra intressanta vid svåra förhållanden.
Det tidiga morgonfisket, som vi trodde på allra mest, funkade sämst. Framåt dagen när det mulnade på en aning och vinden hade svårt att bestämma sig vilket håll den skulle gå och ändrade riktning fram och tillbaka blev det aktivitet i havet. Det var återigen småflugor, förlängda och tunnare tafsar som funkade bäst.
På tal om småflugor. Jag rensade en riktigt tjock och välmatad 47cm:are på plats för att se vad den tuggat i sig. I magsäcken hittar vi en halvsmält Ål på en bit över 30 cm! Kan nog sett ganska roligt ut innan den svalt ner den helt i magen, borde tagit ett tag.
Får bli till att binda upp en ål-fluga :-)

Vi trugar på från tidig morgon till någon timma efter lunch och lyckas till sist landa 8 öringar och tappa minst lika många. 4 av öringarna är över måttet med en topp på 53cm & ca 1,5 Kg. En hanne som fightade bra länge och inte var särskilt sugen på att ge sig.
Alla fiskar utan ål-ätaren fick gå tillbaka till tryggheten.

Nedan foton kommer från Granstavs kamera. Alltid kul när man får vara med framför kameran och inte bakom som oftast är fallet annars.
Larsson in action
30 cm Ål
Återutsätter 53cm havsöring
Granstav med "besa"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar