tisdag 31 maj 2011

Svåra förhållanden i Tiveden

 Lucas väntar på vakande fisk i "Stora sjön"
För lite drygt en vecka sedan, förra söndagen, stack Peter och jag iväg på fiskeresa. Vi mötte upp Lucas (som vart i Dalarna) i Skara, för vidare transport mot Karlsborg.
Väl framme mötte Andreas upp och tiden var knapp så vi drog direkt vidare till "konferenssjön" där det blåste, regnade och var allmänt kallt. Inga perfekta förhållanden för Vulgatafiske direkt.
På läsidan av sjön vakade det sporadiskt. Vi förmodar att det var fjädermygg som fisken tog.
Vi delade upp oss, Lucas och jag valde givetvis att gå åt fel håll. Vindsidan gav inget alls. Peter och Andreas lurade i alla fall ett par fiskar på sin sida innan Lucas lyckades tråklade upp en båge i en liten vik. Det blev en kort vistelse i sjön, vi stannade tills det började skymma.

Peter koncentrerar sig vid flugbytet
Morgonen därpå var vi snabbt på fötter. Vi var vid detta laget riktigt sugna på att återse "Stora sjön".
Tyvärr var det riktigt blåsigt även denna dag, det friskade i som bara den, 10-12 M/s. Det blev till att leta lävikar. Vi såg sporadiska vak, väldigt nära land, trots att det inte var några kläckningar. Vi lurade ett par bågar på bland annat, simbaggar, TF-puppa & guldskalle-puppor.
Framåt lunch hittade jag ett par fiskar som gick och vakade under de stora ansamlingar av pollen och annat bråte som packades ihop av vinden och drev in i vikarna. Lucas lyckades bland annat ta en mindre öring samt en "hoppglad" båge under bråten.
Tyvärr sabbade vindarna de mesta för oss denna dag.
Vi valde därför att avsluta fisket lite tidigare än planerat för vidare transport till strömsträckan efter en pizza i Karlsborg.
Vid strömsträckan installerade vi oss snabbt i kåtan som finns uppställd i perfekt läge med "vakspan" över homepool.
Peter hinner med att ta ett kraftpaket till båge innan korvgrillningen tar vid. Gött att avsluta dagen med lite korv och öl vid lägerelden.
Danica på besök i tältet.....
Under natten regnar det lite lätt mot tältduken och göken håller mig vaken långa stunder.
Lite sömn blir det i alla fall och efter en snabb frukost börjar vi söka efter vakande bågar. Några morgon vak i homepool tänder hoppet. Men det vill sig inte riktigt. Trots rikliga mängder av kläckande gula forssländor samt nån enstaka danica har fisken inte riktigt blivit präglad av denna föda. Fisket blåser mer eller mindre bort denna resa.

Får återigen tacka Andreas för guideningen under fredagskvällen samt gästvänligheten där efter.
Dagen efter vi åkt hem får jag rapporter om helt andra förhållanden och att fisken i strömmen nu är med på noterna och går på torrt. Jaja, man kan inte ha tur jämt. Vid nästa besök hoppas jag kunna tajma in lite bättre väder förhållanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar