torsdag 2 juni 2011

Danicatider!

 Lucas å öringen.........
Lucas och jag har åter vart i väg på jakt efter brunöringen. Det verkar dock som att blåsten förföljer oss då det även vid gårdagens fiske friskade i bra. Trots detta kläckte det hyfsat med Danicor i stort sett hela dagen.

Det dröjde ett bra tag innan vi såg första aktiva fisken, inte för att den var jätteaktiv men den visar sig ett par gånger i alla fall. Öringen ratar flugan två drifter i rad och den får efter det vara i fred ett tag.

Sådana här dagar blir det mycket letande, spanande, väntande och lite fiskande. Man fiskar med ögonen och hoppas hela tiden att öringen skall börja ta de danicor som gång på gång flyter förbi den ena heta platsen efter den andra. Svårt att förstå hur fisken kan motstå dessa skapelser.

Framåt kvällen blir det lite mer aktivitet på fisken, ett par fiskar visar sig nu lite mer frekvent. Lucas kollar till öringen som visat sig tidigare under dagen. Den är igång igen! Lucas bjuder den på en "Spent spinner" och den tar direkt. Alltid en lika härlig syn när en stor öring tar flugan. Fisken bökar runt ett tag innan den kan håvas. Den är runt 60cm och får friheten åter efter ett snabbt foto.
 Fulländad skapelse.....så vacker
En liten stund senare får jag syn på en öring som står jobbigt placerad under ett träd, precis intill roten dit strömmen för det mesta som passerar förbi. Placerar flugan en bra bit ovanför ståndplatsen och strömmen för flugan perfekt mot fisken som stiger men tvekar och vänder precis i ytan. Ett nytt försök och flugan får exakt samma drift. Denna gång tar öringen flugan i lugnt fint vak. Så snyggt. Den sätter omgående iväg nedåt strömmen men jag tar den riktigt hårt då jag inte vill ha en tilltrasslig situation i vegetationen. Pressen lyckas och öringen vänder upp mot mig men fortsätter rakt förbi mig in under ett stort buskage, detta trots massiv press. Andra gången den drar in i buskaget kör den givetvis fast. Jag känner att det gungar i spöt ett par gånger innan det blir stilla. Som vanligt i dessa situationer vill man inte inse fakta. De obligatoriska svordomarna kommer som ett brev på posten.

Vi testar efter detta på ett par andra mindre aktiva öringar som givetvis inte visar nått intresse för våra kreationer. På Lucas fångstplats har en öringen återigen börjat vaka aktivt. Den rör sig oregelbundet i "poolen" och har inget utstakat mönster. Min fluga tar den i alla fall på första driften. Ett bra mycket aggressivare vak när denna öring tar flugan, inte lika aggressiv under fighten dock. Mest trugande och tunga knyckar. Utan någon egentlig anledning lossnar sen flugan och linan skjuter iväg och hamnar i trädet bakom mig.
Jag konstaterar att oturen håller i sig och jag vet inte riktigt hur jag skall vända trenden heller. Det vill sig inte riktigt den saken är i alla fall säker. Det blir till att ta nya tag i början av nästa vecka.......
Lucas tar en tupplur

6 kommentarer:

 1. Ser riktigt härligt ut!
  Vart är de för ställe ni fiskat på om man får fråga de? :)

  SvaraRadera
 2. Ja,ja,ja vilken fråga där övanför eh! Tänk att skriva adressen i bloggen! Lucas fortsätter att glänsa med fiske och du med bloggen. Underbar är kort, men minne är längre.
  Jag kommer att avstå att fiska i det vattnet till örings formån men, fortsätt ni så att jag kan njuta

  SvaraRadera
 3. Var en del glimten i ögat i den frågan, förstår väl att man inte avslöjar sina pärlor ;)

  SvaraRadera
 4. Andreas, du får sluta ha så konstiga kreationer och ta dom så hårt i buskagen ;-)

  SvaraRadera
 5. Schysst skrivet - verkligen! Och snygga bilder som vanligt. Ån ser riktigt najs ut!

  /Daniel, http://www.dsflugfiske.se

  SvaraRadera
 6. Tack skall ni ha :-)

  Anna-Karin,
  Det man inte förstår skall man inte ge sig in på! Det du skall lägga fokus på är att vara hemma och passa barn, städa, laga mat och kanske stretcha lite så att du "pleasa" din man efter en tung fiskedag :-)

  //Andreas

  SvaraRadera